Yeniden inşa nedeniyle tahliye nasıl olur?

Yeniden inşa nedeniyle tahliye nasıl olur
Kiracı tahliyesi için haklı neden olarak sıralanan maddeler arasında “yeniden inşa” da yer alıyor. Peki Yeniden inşa nedeniyle tahliye nasıl olur? Yeniden inşa nedeniyle tahliye nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Yeniden inşa nedeniyle tahliye nasıl olur?
Kiracılık esaslarının belirlendiği Borçlar Kanunu kiraya veren ile kiracı arasındaki hak ve yükümlülükleri belirliyor. Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi gayrimenkulün kullanım hakkını belirlenen süre için kiracısına bırakmayı üstleniyor.

Buna karşın kiracı da belirlenen zamanlarda kira bedelini ödemek ile sorumlu oluyor. Ayrıca, kiracı istediği zaman evden çıkamadığı gibi; mal sahibi de haklı bir neden olmadan kiracısından tahliyesini isteyemiyor.

Tahliyede haklı nedenlerin arasında “yeniden inşa” da yer alıyor.. Borçlar Kanunu gereğince, kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise sözleşmeyi feshedebiliyor.

Yeniden inşa nedeniyle tahliye davası bir dilekçe ile; belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açılabiliyor.

Yeniden inşa nedeniyle tahliye dava dilekçe örneği:

…………….. MAHKEMESİNE
……..

DAVACI :…….
VEKİLİ :…….
DAVALI :…….

KONU : Yeniden İnşaat Nedeniyle Tahliye

DAVA DEĞERİ : Senelik Kira Bedeli …….

AÇIKLAMALAR :1-Davalı müvekkilimizin kiracısıdır. Müvekkilimize ait bulunan ……. adresindeki ikikatlı ahşap evde ……. başlangıç tarihli yazılı kira sözleşmesi ile ve aylık ……. kira ödeyerek oturmaktadır.

2-Müvekkilimiz söz konusu binayı yıktırarak yerine yeni inşaat yapacaktır. Yapılacak bina ile ilgili olarak proje çalışmaları tamamlanmış, gerekli başvurular yapılmış ve inşaat ruhsatı da alınmıştır.

3-Bu durum 6570 Sayılı Yasanın 7/ç Maddesi gereğince kiracıya …….Noterliğinin ……. tarih ve ……. yevmiye numaralı ihtarnamesi ile bildirilmiştir. Davalı kiracı buna rağmen taşınmazı tahliye etmemiştir.

Bu nedenle taşınmazın tahliyesini talep etmekteyiz.
YASAL NEDENLER : 6570 Sayılı Yasa Ve İlgili Mevzuat

KANITLAR : Kira Sözleşmesi,İhtarname, Proje, İnşaat Ruh.

İSTEM SONUCU : Açıklanan nedenlerle yeniden inşaat nedeniyle davalının kiralanandan tahliyesine , yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederiz.
DAVACI VEKİLİ
…………

Sözleşmesi olmayan kiracının tahliyesi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com