Mantolamada ücretler dairelere nasıl dağılır?

Mantolamada ücretler dairelere nasıl dağılır

Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek adına yapılıyor. Peki mantolama masrafları nasıl ödenir? Mantolamada ücretler dairelere nasıl dağılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mantolamada ücretler dairelere nasıl dağılır?
Mantolama diğer adıyla yalıtım uygulaması; bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan işlem olarak karşımıza çıkıyor.

Mantolama uygulaması ile binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor. Böylece mantolama yapıldıktan sonra, içerideki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Bu işlem eski binalara da uygulanıyor.

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, mantolama zorunlu bir uygulama oluyor. Yönetmelik esasları gereğince yeni binalar mantolama yapılarak inşa ediliyor. Peki mantolama masrafları nasıl ödenir? Mantolamada ücretler dairelere nasıl dağılır? diyorsanız işte yanıtı…

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 42. maddesi uyarınca binanın verimi için yapılacak işlemlere (mantolama, çatı, asansör gibi) arsa payı oranında hesaplama yapılıyor. Bunun için kat maliklerinden elde edilen tapulardan biriyle Tapu Müdürlüğüne giderek, binadaki tüm kat maliklerinin kaçta/kaç oranında arsa paylarına sahip oldukları öğrenilmelidir.

Yenilik ve ilaveler:
I – Faydalı olanlar:
Madde 42 – Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır.

Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır.

Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com