Aile konutu şerhi konulan bir gayrimenkul hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Peki kiralık eve aile konutu şerhi konulabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kiralık eve aile konutu şerhi konulabilir mi?
Aile konutu yeni Türk medeni Kanunu ile hukukumuza giren kavramlardan biri oluyor. Aile konutu, ailenin oturduğu meskene deniyor. Eşler, aile konutunda birlikte yaşamış, acı tatlı günlerini geçiriyor.
Bu nedenle aile konutunun eşler için maddi ve manevi olarak önemi, anlamı ve değeri oluşuyor. Bunun için TMK 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörüyor.
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor. Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Aile konutu olarak kabul edilen gayrimenkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabiliyor.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir neden olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen gayrimenkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. Peki kiralık eve aile konutu şerhi konulabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Bir yerin aile konutu olması için mutlaka tapu kaydının eşlerden birine ait olması gerekmiyor. Aile konutu kiralama suretiyle elde edilmiş yahut eşlerden birinin yakınına ait olup ücretsiz sağlanmış olabiliyor. Bu haller taşınmaz malın aile konutu olma özelliğini ortadan kaldırmıyor. Yani, kiralık evlere de aile konutu şerhi konulabiliyor.
Aile konutu şerhi kaldırma işlemleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com