Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işleri gören kişi kapıcılar oluyor. Peki Kapıcıya konut vermek zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kapıcıya konut vermek zorunlu mu?
Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiler kapıcılar olarak ifade ediliyor.
Apartmanda temizlik ve bakım, günlük işlerin görülmesi gibi hizmet veren kapıcıların çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saat olarak belirleniyor. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabiliyor.
Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak şartıyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabiliyor. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zaman oluyor. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebiliyor. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmıyor.
Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebiliyor. Peki Kapıcıya konut vermek zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…
Apartman veya sitede kapıcı dairesi bulunmaktaysa bu daire öncelikle kapıcıya konut olarak kullanması için tahsis edilmesi gerekiyor. Bu konut ana bina içerisinde olabileceği gibi 40 metreyi geçmemek şartıyla dışarısında da olabiliyor. Kapıcı konutları kira karşılığı kapıcıya ya da başka bir şahsa verilmiyor.
2016 yılı kapıcı asgari ücreti!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com