Kamulaştırma davalarında görev alacak bilirkişilerin sahip olması gereken nitelikler, Kamulaştırma davalarında bilirkişi olarak görev yapacakların nitelikleri ve çalışma esaslarına ilişkin yönetmelikle açıklanıyor. Peki Kamulaştırma bilirkişisi kimler olamaz? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırma bilirkişisi kimler olamaz?
Kamulaştırmaya konu gayrimenkul veya hakkın değerinin belirlenmesi hususunda uzmanlığa ve teknik bilgiye sahip gerçek kişi mühendis, mimar ve şehir plâncılarına kamulaştırma bilirkişisi adı veriliyor.
Kamulaştırma davalarında görev alacak bilirkişilerin sahip olması gereken özellikler, Kamulaştırma davalarında bilirkişi olarak görev yapacakların nitelikleri ve çalışma esaslarına ilişkin yönetmelik kapsamında açıklanıyor.
Yönetmeliğe göre kamulaştırma bilirkişiliğinde olması gereken ilk özellik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak oluyor. Ayrıca davada görev alacak kişinin bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıldır fiilen meslekî faaliyetini icra ediyor olması gerekiyor. Peki Kamulaştırma bilirkişisi kimler olamaz? diyorsanız işte yanıtı…
Bilirkişilik yapamayacak olanlar
MADDE 9 – (1) Dava konusu yer veya kaynak için, kamulaştırmayı yapan idarede görevli olanlar, kamulaştırılan malın sahipleri ile bunların usul ve füru’u, eşi, üçüncü derece dahil kan ve sıhrî hısımları ve mal sahipleri ile menfaat ortaklığı olanlar, kendisinin veya usul ve füru’unun, eşinin, üçüncü derece dahil kan ve sıhrî hısımlarının aynı kamulaştırma plânı içerisinde gayrimenkulü bulunanlar, gayrimenkulün sahibi gerçek veya tüzel kişi ile herhangi bir ücret ilişkisi ve her türlü danışmanlık, müşavirlik, teknik sorumluluk, kontrollük ve benzeri ilişkiler içinde bulunanlar bilirkişilik yapamazlar.
(2) Bu maddeye ve 5 inci maddeye göre bilirkişilik yapamayacak durumda olanlar, herhangi bir şekilde bilirkişi kuruluna seçildiklerini veya bu durumlarını öğrendikleri tarihten itibaren en geç bir hafta içinde durumu seçimi yapan mahkemeye bildirmek ve bilirkişilikten çekilmek zorundadır.
Bilirkişi listelerinden çıkarılma sebepleri
MADDE 10 – (1) Bilirkişiler,
a) 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu ve bu Yönetmelik gereğince bilirkişilerde aranan niteliklerin bulunmadığının veya sonradan kaybedildiğinin tespiti hâlinde,
b) Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışlarda bulunulduğunun tespiti hâlinde,
c) Kendilerinin listeden çıkarılmalarını talep etmeleri hâlinde ilgili ihtisas odası veya ilgili il veya ilçe idare kurulunca listeden çıkarılırlar.
(2) Birinci fıkranın (c) bendi dışında kalan sebeplerle bilirkişi listesinden çıkarılanların yetki belgeleri iptal edilir ve durum mahkemeye bildirilir.
Kamulaştırma kararı verecek merciler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com