Tapu, arazinin belirli bir kısmının veya üzerine inşa edilmiş olan bağımsız bölümün sahibini gösteren, tapu sicil müdürlüğüne verilmiş olan mühürlü ve imzalı resmi bir belge oluyor. Peki Tapu geldisi gittisi ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu geldisi gittisi ne demek?
Bir arsanın veya inşaatın, yapılmış bir mülkün bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü’nce verilmiş, geçerli resmi belgeye “tapu” veya “tapu senedi” adı veriliyor.
Tapu belgesi, mülkün ada, pafta, parsel, intikal bedeli, arsa metrekaresi, koordinatları, ne sebeple edinildiği (satın alma, mirasla intikal..vb) bilgilerini içinde barındırıyor. Kat irtifakına geçmiş tapularda bağımsız bölüm numarası, yeri ve hissesi de yer alıyor.
Tapu ile ilgili kavramlar arasında “tapu geldisi” ve “tapu gittisi” yer alıyor. Peki Tapu geldisi gittisi ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu geldisi; tapunun nereden geldiği, kimden intikal ettiği anlamına geliyor. Bir diğer ifadeyle tapu geldisi; Tapu kayıtlarına göre gayrimenkulün kimden geldiğini ifade ediyor. “Gayrimenkul kimden kime gelmiştir?” sorusunun cevabını gösteriyor.
Tapuda gittisi ise tapu geldisinin karşıt anlamı olarak karşımıza çıkıyor. Tapuda gittisi; tapunun kimden kime gittiğini gösteriyor.
Geldileri aynı olan parsellerde teknik hata tespiti durumunda her bir parsel de, diğerinde bağımsız olarak düzeltme yapılması mümkün oluyor.
Yüzölçüm düzeltmesinin fen klâsöründe gösterilmesi
İşleme tabi parselde yüzölçüm hatası tespit edildiği için öncelikle hata düzeltildikten sonra işleme geçiliyorsa; İşleme tabi parsel ile “gitti” parselleri arasında herhangi bir çelişkiye meydan vermemek bakımından; İşleme tabi parselde yapılan düzeltme sonucu bulunan yüzölçüm değeri fen klâsörüne yazıldıktan sonra iptal edilerek “gitti”leri gösteriliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com