Medeni Kanuna göre; Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki sağ kalan eşin saklı pay oranı nedir?
Sağ kalan eşin saklı pay oranı!
Mirasbırakanın kanuni mirasçıları; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet olarak sıralanıyor. Kan hısımları arasında mirasbırakanın altsoyu; ana ve babası; büyük ana ve büyü babası; evlilik dışı hısımları bulunuyor.
Türk Medeni Kanununda er alan esaslara göre; Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.
Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçı oluyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor. Peki sağ kalan eşin saklı pay oranı nedir?
Sağ kalan eşin saklı pay oranı…
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Evlilikte mal paylaşımı yasası!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com