İntifa hakkı kurulurken tapuya gerekli belgeler teslim ediliyor ve intifa hakkı maliyetinin de ödenmesi isteniyor. Peki intifa hakkı maliyeti ne kadar? İşte intifa hakkı maliyeti 2016…
İntifa hakkı maliyeti 2016!
İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak karşımıza çıkıyor.
Kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı olmak üzere 3 şekilde kurulabiliyor.
İntifa hakkı sahibi yalnız taşınmaz malın kullanım hakkına sahip oluyor. Bununla birlikte satış ve ipotek gibi tasarruf hakları çıplak mülkiyet sahibinde kalıyor.
İntifa hakkı sahibi taşınmaz malı ipotek edemiyor, satamıyor ve bu hakkını bir başkasına devredemiyor.İntifa hakkı kurulurken tapuya gerekli belgeler teslim ediliyor ve intifa hakkı maliyetinin de ödenmesi isteniyor. Peki intifa hakkı maliyeti ne kadar? İşte intifa hakkı maliyeti 2016…
İntifa hakkı bedelli veya bedelsiz olarak kurulabiliyor. Bedelli intifaya satış, bedelsiz intifaya bağış hükümleri uygulanıyor.
2016 yılı tapu harçları tarifesine göre; İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.
İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması durumunda ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Aynı zamanda 2016 yılı için 87,25 TL olan tapu döner sermayesi de ödeniyor.
İntifa hakkı mirasla geçer mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com