Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki riskli binalar nasıl tespit edilecek? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli binalar nasıl tespit edilecek?
Riskli alanlar, zemin yapısı ya da üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanlar olarak karşımıza çıkıyor.Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki riskli binalar nasıl tespit edilecek? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli alanlar Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyor.Bakanlar Kurulu Kararı alınabilmesi için hazırlanacak teknik raporun Bakanlığımızca uygun görülmesi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşünün alınması gerekiyor.
Riskli alanlar Bakanlık, TOKİ veya Belediyeler tarafından belirlenebileceği gibi, yaşadığı yerin riskli olduğunu düşünen vatandaşlarımız da Bakanlığımıza riskli alan teklifinde bulunabiliyor.
Riskli alanda risksiz bina bulunması durumunda, bu binalar uygulama dışı tutulabiliyor. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan ifraz edilebiliyor, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabiliyor. Ancak, uygulama bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar, malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabiliyor.
Riskli alandaki malikler, kiracılar veya sınırlı ayni hak sahipleri kira yardımı için, riskli alan için Bakanlığımıza veya yetkilendirilen İdareye başvuru yapıyor. Bu alanlarda yapılacak kira yardımı bedeli proje bazında belirleniyor.
Kanun’un uygulanması ile ilgili en doğru bilgiler Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri ve diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile Alo 181 hattından alınabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com