Emlak alımında tapu masrafları!

Emlak alımında tapu masrafları

Emlak tapu devir işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan bu işlem için belli bir tutarda masraf ödenmesi gerekiyor. İşte emlak alımında tapu masrafları…

Emlak alımında tapu masrafları!
Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi emlak işlemlerinde tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için tarafların belli masrafları da gözden çıkarması gerekiyor. Bu masraflar ödenmeden işlem gerçekleştirilemiyor.

Gerekli belgeler ile tapu devir müracaatının işleme alınması ile ne kadar ödenmesi gerektiği mesaj yolu ile bildiriliyor. Peki emlak alımında tapu masrafları ne kadar?

Emlak alımında tapu masrafları 2016…

1. Tapu masrafı 2016
Taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Ancak bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.

Örnek: Taşınmaz malın değerinin 400 bin TL olduğunu düşünelim. Buna göre alıcı 8 bin TL, satıcı 8 bin TL olmak üzere toplamda 16 bin TL harç ödemesi yapılıyor.

2. Tapu döner sermaye masrafı 2016
Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. Bu bedel 2016 yılında 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.

3. Emlakçı komisyonu 2016
Satış işlemi bir emlakçı aracılığı ile yapıldıysa belli oranlarda emlakçıya da komisyon ödemesi yapılıyor. Bu oran da yine satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcı yüzde 2’şer + KDV olarak tahsil ediliyor.

Emlak alım satımında gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com