Konut ve işyeri kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi vererek kiraladığı taşınmaz malı boşaltacağı tarihi beyan etmiş oluyor. Peki Tahliye taahhütnamesine rağmen çıkmayan kiracıya ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tahliye taahhütnamesine rağmen çıkmayan kiracıya ne yapılır?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için tahliye taahhütnamesi hazırlanıyor. Bazı mal sahipleri bu taahhütnameyi sözleşmeyle birlikte imzalatarak herhangi bir aksilik yaşanması durumunda kullanmak üzere saklıyor.
Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve durumlarda daireyi, işyeini boşaltacağının garantisini vermiş oluyor. Bu belge noterden onaylatılarak taraflara teslim ediliyor.
Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor fakat noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor.
Kiralanan evin tahliye nedenlerinden biri olan tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması; ilk kira sözleşmesinden sonra yapılmış olması; özgür irade ile verilmiş olması ve açıkça belli bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.
Kira sözleşmesine konulan tahliye taahhüdüne dair hükümler ile kira kontratıyla aynı gün yapılan bağımsız tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor. Peki Tahliye taahhütnamesine rağmen çıkmayan kiracıya ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tahliye taahhütanmesi verilen fakat buna rağmen evden çıkmayan kiracılara dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabilmesi için, taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.
Tahliye taahhütnamesinde nelere dikkat edilmeli?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com