Borçlar Kanunu’na göre, kiracının mal sahibine güvence vermesi gerekiyor. Kiracının güvence vermesi depozito ödemesi ile mümkün olabiliyor. Peki kiracıdan ne kadar depozito alınır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracıdan ne kadar depozito alınır 2016?
Taşınmaz mal kiralamalarında söz konusu gayrimenkulün demirbaşlarının temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün güvencesi olarak depozito veriliyor.
Kira depozitosu geri alma işlemi için gayrimenkul sahibi ile mutabakata varıp kiracının evde hasar oluşturması durumunda bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor.
Güvence bedeli olarakta bilinen depozito, kira süresinin sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda iade ediliyor. Evde herhangi bir zararın olmaması durumunda yine de ev sahibi depozitoyu iade etmiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.
Peki kiracıdan ne kadar depozito alınır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Depozito, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, kanunda belirtilen bedelden yüksek olmaması gerekiyor. Borçlar Kanunu gereğince, depozito en fazla 3 aylık kira bedeli kadar oluyor.
Depozito, mal sahibine elden verilemiyor. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Depozito eğer kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com