Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır 2016?

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır 2016

Ev, işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede belirtilen bedelin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekiyor. Peki Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır 2016?
Gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı hak ve görevleri doğuyor.

Kira sözleşmesinde belirtilen maddelerin doğru eksiksiz olması gerekiyor. Sözleşmede belirtilen maddelere tarafların uyması gerekiyor.

Kira bedeli, kira sözleşmesinde kiraya verenin belirttiği banka hesabına ve yine kira sözleşmesinde belirtilen tarih aralığında “her ay” ödeniyor. Bazı kiracılar sözleşmeye uymayarak kira bedelini ödemiyor. Peki Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…

Kirasını ödemeyen kiracıyı çıkarmak için aşağıdaki işlem sırasının izlenmesi gerekiyor:

-İlk olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi gereğince konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin öncelikle kiracıya yazılı bildirimle 30 günlük süre vermesi gerekiyor.

-Kiracı kendisine gönderilen tahliye talepli ödeme emri veya ihtarnameye rağmen kira borcunu ödememişse kiracının tahliyesi için dava açılması gerekiyor. 30 günlük süre, bildirimin kiracının eline ulaştığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Kural olarak kiraya verenin tahliye davasını yetkili yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılıyor. Ancak icra kanalıyla gönderilen tahliye talepli ödeme emrinden sonra 30 günlük sürede kira bedeli ödenmemişse, görev yönünden gerekli hukuki şartlar bulunuyorsa İcra Hukuk Mahkemesi’nde de tahliye davası açılması mümkün olabilliyor.

– Kiracının ödeme emri veya ihtarnameyi aldıktan sonra 30 gün içinde kirasını ödememiş olması da kiracının hemen tahliye edilmesine imkan vermiyoz, Durumun gereklerine göre İcra Hukuk Mahkemesi’nde veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada mahkemenin tahliye kararı vermesi gerekiyor. Bu karar hakkında tehir-i icra kararı alınmamış olması da zorunlu oluyor.

İşyeri kirasını ödemeyen kiracıya ihtar nasıl çekilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com