Emlakçı satış sözleşmesi ya da anlaşması bir taşınmazın satış anlaşmasının yapılmasını talep hakkını sağlayan bir ön anlaşma oluyor. Peki emlakçı ile yapılan sözleşme nasıl iptal edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlakçı ile yapılan sözleşme nasıl iptal edilir?
Belli bir bedel karşılığında, taşınmaz mala dair anlaşmaların yapılması konusunda her iki taraf arasında aracılık yapmayı meslek edinmiş kişi veya kişilere emlakçı adı veriliyor.
Emlakçı söz konusu aracılık hizmetlerinden belli oranlarda komisyon kazanıyor. Alınan komisyona ilişkin, emlakçı ile satıcı kişi ve alıcı kişi arasında bir anlaşmanın imzalanması gerekiyor. Emlakçı satış sözleşmesi ya da anlaşması bir taşınmazın satış anlaşmasının yapılmasını talep hakkını sağlayan bir ön anlaşma oluyor.
Söz konusu emlakçı komisyonu anlaşma kapsamında yapılan satışa, satıcı ve alıcıya ilişkin bilgilerin de bulunması gerekiyor.Peki emlakçı ile yapılan sözleşme nasıl iptal edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Hem emlakçı tarafından düzenlenen söz konusu sözleşmeleri, hem taraflardan herhangi birinin düzenleme yaptığı satış sözleşmeleri ve bu duruma dayalı herhangi bir cezai koşul yer almıyor.
Taşınmaz satış protokolü; alıcı ve satıcı kişilerce satış konusunda anlaşma aşamasına varılması durumunda düzenleniyor. Tapu müdürlük binalarındaki satış işlemi tamamlanıncaya kadar geçecek zamanda satışı ve gerekli kaporayı belgeleyen evrak niteliği taşıyor.
Tapu müdürlüğünde bir adet resmi senet ile yapılması, satış vaadinin ise tapuda ya da noter dairelerinde yapılması gerekiyor. Bu koşullara uymayan anlaşma ya da sözleşmeler geçersiz kılınır. Anlaşmaların geçersiz sayılması durumunda her iki tarafta anlaşmanın koşullarını yerine getirmeyebiliyor. Bu durumda birbirlerine vermiş olduklarını da geri verme mecburiyetinde kalıyor.
Emlakçı kişinin gerekli şartları yerine getirmemesi halinde emlak firmasına dava açılabiliyor. Dava da anlaşmanın iptali isteniryo ve bu durumda satış sözleşmesi iptal ediliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com