Genel olarak zaman aşımı, kanunda belirlenmiş bir sürenin geçmesi ile bir hakkın kazanılması ya da kaybedilmesi şeklinde tanımlanıyor. Peki emlak vergisinde zaman aşımı olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisinde zaman aşımı olur mu?
Emlak vergisi, ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Yılın belli dönemlerinde iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde ödemeler Mart, Nisan ve Mayıs ile Kasım ayında yapılıyor.
2016 yılı vergi takvimine göre 4 gün sonra 31 Mayıs tarihinde emlak vergisi 1. taksit ödemeleri son buluyor. Vergi borcunu zamanında ödemeyen kimseler vergi cezası ile karşı karşıya kalıyor. Peki emlak vergisinde zaman aşımı olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak Vergisi Kanununun 40. ıncı maddesi “bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zaman aşımı, bu bina ve arazinin bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar” hükmünü koyuyor. Bu maddeye göre emlak vergisinde zaman aşımının hemen hemen hiç olmadığı iddia edilebilirse de burada bildirimden bahsediliyor. Bildirim kelimesi daha önce beyan olarak kanunda geçiyordu.
Emlak vergisinde siz zamanında beyanda bulunmuşsanız, (emlakınız) bildirim içinde demek oluyor. Burada, özellikle bina vergisi Emlak vergisi kanununun 9 ve 10 uncu maddelerinde düzenleniyor.
Emlak vergisi kanunun bu maddeleri bildirim yetkisi ve verginin tarh ve tahakkuk yetkisini ilgili belediyelere veriyor.Bu durumda ancak ve ancak belediyeler düzeltme yapabilirler. Bildirimde hata yapılmışsa o zaman devreye düzeltme zaman aşımı giriyor. Emlak vergisinde düzeltme zamanaşımı ile ilgili özel bir hüküm olmadığından emlak vergisinde düzeltme, vergi usul kanunundaki genel hükümlere tabi olacaktır ve 5 (beş) yıllık süre geçerli oluyor.
Emlak vergisinin internetten ödenmesi mümkün mü?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com