Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz bağlı olduğu belediyede ödeniyor. İki taksitte ödenebilen emlak vergisi ödemelerinin birinci taksi dönemi ay sonunda sona erecek. Buna göre emlak vergisi 1.taksiti için son 4 gün bulunuyor…
Emlak vergisi 1.taksiti için son 4 gün!
1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince taşınmaz mallar adına emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödenmesi gerekiyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahipleri oluyor.
Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları ev, işyeri, arsa ve araziler için ayrı ayrı oranlarda tespit ediliyor.
Evlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye iki taksitte ödeniyor. Vergi mükellefleri, borcunun ilk taksitini Mart ayından Mayıs ayının sonuna kadar ödeyebiliyor. Buna göre 2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 4 gün bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.
Hangi hallerde emlak vergisi ödenmez?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com