Arsaya ait yer altı tabakalarının durum konum gibi özelliklerinin doğal afetlere karşı vereceği tepkilerin ölçülmesi için yapılan çalışmalara zemin etüdü adı veriliyor. Peki Zemin etüdü nedir nasıl yapılır? Zemin etüdü ekipmanları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Zemin etüdü nedir nasıl yapılır?
Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamı zemin etüdü olarak tanımlanıyor.
Zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması olası olan tehlikelere karşı önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini minimize ediyor.
Zemin etütü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Söz konusu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor.
Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etütlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi için gerekli oluyor.
Zemin etüdü ekipmanları. ise şu şekilde:
-Etüd sondaj makineleri,
-Georadar,
-Sismik,
-Microtremör
-Rezistivite cihaz
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com