Evimin tapusunu eşime devretmek istiyorum!

Evimin tapusunu eşime devretmek istiyorum

Karı veya kocadan her biri kendi adına kayıtlı gayrimenkulü eşine resmi şekilde, yani tapu tescil müdürlüğünde yapılacak işlem ile devredebiliyor. Siz de” Evimin tapusunu eşime devretmek istiyorum” diyorsanız işte tapu devir işleri…

Evimin tapusunu eşime devretmek istiyorum!
Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için öncelikle tapudan randevu alınması gerekiyor. Akabinde gerekli evraklar le birlikte alıcı ya da satıcı müracaatını gerçekleştiriyor.

Eksik ya da yanlış bir belgenin olmaması durumunda devir işlemi tapu harcı da ödendikten sonra tamamlanıyor. Tapuda eşe devir işlemi de yapılıyor. Siz de” Evimin tapusunu eşime devretmek istiyorum” diyorsanız işte tapu devir işleri…

Eşlerden her biri kendi adına kayıtlı taşınmazı eşine resmi şekilde, yani tapu tescil müdürlüğünde yapılacak işlem ile devredebiliyor.

Eşlerin tapu devri iki şekilde olabiliyor. Bunlar bağışlama işlemi yani taşınmaz eşe bağış yapıması veya satış yapılması işlemleridir. İşlemin türü ve detayları taraflar arasındaki ilişkiye ve karara göre belirleniyor. Satış işleminde, normal satış işlemlerinde olduğu üzere, belirli oranda gerçek satış bedeli üzerinde hesaplanan şekilde harç tahsil ediliyor.

Bu oran yeni bir düzenleme olmadığından, satış bedeli ne ise o miktardan binde 20 olarak düzenleniyor. Bu bedel, tapuda gerçekleşen satış işlemlerinde ham alıcıdan, hem da satıcıdan resmi şekilde isteniyor.

Bağış yani hibe işlemlerinde de yine belirli oranda resmi bir harç isteniyor. Harç oranı binde 68,31 olarak belirleniyor.

İşlem için bazı belgelerin de hazırlanması gerekiyor. Bunlar, bağışlanacak veya satış işlemi yapılacak taşınmanız tapu belgesi, karı kocanın yani tarafların resmi nüfus kayıt belgesi, fotoğraflı nüfus cüzdanları, tarafların iki adet işlem tarihinden itibaren son altı ay içinde çekilen vesikalık fotoğrafları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak emlak vergisi belgesi, taraflardan biri vasi veya vekil ile teslim ediliyorsa, işbu temsile ilişkin resmi belgenin de kesinlikle ibraz edilmesi gerekiyor.

Vekaletle tapu devir işlemleri 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com