Tapu kaybolursa ne yapılmalı?

Tapu kaybolursa ne yapılmalı

Tapu, gayrimenkulün malikinin kim olduğunu ve taşınmaza ait tüm tapu bilgilerini içeren resmi belge oluyor. Peki tapu kaybolursa ne yapılmalı? Tapu kaybolursa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu kaybolursa ne yapılmalı?
Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu veriyor. Gayrimenkullere ait mülkiyet hakkı tapu belgesi ile ispat ediliyor. Eski Türkçede güven anlamına gelen “tapuk” kelimesinden türemiş bir kelime olarak açıklanıyor.

Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine veriliyor. Gayrimenkul üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmiyor. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmiyor. Peki tapu kaybolursa ne yapılmalı? Tapu kaybolursa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu kaybolursa, tapu sahibine herhani bir ceza veya farklı bir kısıtlama uygulanmıyor. Tapunun kaybedilmiş olması tamamen, tapu sahibini ilgilendiren bir konu olması sebebiyle, tapunun yeniden çıkarılması yine tapu sahibinin yararına oluyor.

Kaybolan tapuyu çıkarmak, zor bir uygulama olmayıp; Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine giderek bu işlemler yapılabiliyor.

Bir diğer ifade ile kayıp tapuyu yeniden çıkarmak için ille de gayrimenkulün bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanıyla müracaat etmek yeterli oluyor.

Verilen bu hizmet karşılığında 5 TL gibi bir bedel talep ediliyor.

Tapuda soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com