Bingöl’de kira fiyatları yükseldi mi?

bingöl

Bingöl’de her yıl inşa edilen binlerce konuta rağmen kira fiyatları yükseliyor. Satılık ev fiyatlarına paralel olarak arttırılan kira bedelleri, kanunda yapılan düzenlemelere rağmen artış gösteriyor.

Yoksulluk ve işsizliğin hâkim olduğu kentte, kiralardaki artış vatandaşların belini büküyor. Ev kiralarına her yıl keyfi olarak düzenli zam yapan birçok mülk sahibi kira oranlarını zulme dönüştürürken, asgari ücretle geçinen vatandaşlar aylık kazancının yarısını kiraya ödüyor.

EN ÖNEMLİ ETKEN ÜNİVERSİTE

Emlak sektörüne göre, kentteki kira artışlarının en büyük faktörü üniversite. Yurt yokluğundan dolayı barınma sorunu yaşayan öğrenciler, konuta olan talebin artışına neden oluyor.

Emlak işletmecisi Adnan Ertuğrul, artan kiralarla ilgili; “Kira artışında en büyük önemli etken, üniversitenin açılmasıdır. Üniversitesi ile birlikte dışarıdan binlerce öğrenci şehrimize geldi. Öğrencilere yetecek şekilde yurtların olmaması, kiralarda artış yaşanması en büyük etken oldu” dedi.

Kira artışlarındaki yükselişlerin durması için öncelikle üniversite öğrencilerin en temel sıkıntılarından olan yurt sorunu çözülmeli. Ev sahipleri ile kiracı kişiler arasında her yıl düzenli kontrat imzalanmalı ve kira bedelleri banka hesapları üzerinden yapılmalı. Kira pozisyonunda olan kişiler mülk sahiplerinin keyfi zamlarına karşı haklarını aramalı ve kanunda belirlenen oranlarda zam yapılmasını sağlamalıdır. Öte yandan ilgili kurumlarca denetimler arttırılmalı” dedi.

Yeni evlenen çiftlerin ayrı eve çıkmaları, gelirin az olmasına karşı giderin fazla olması, yapı alanlarının kısıtlı olması vb. konuların kira artışlarını tetikleyen diğer unsurlar olduğunu belirten Ertuğrul, “

“Bingöl’de iş imkânı yok, ev sahibi olanlar da geçimini sağlamak için kirada olan evin fiyatlarını yüksek verip geçimini o kiradan sağlamaktadır. Aslında bu bir nevi fırsatçılık ve halkın vicdanı ile alakalı bir durumdur” dedi.

Kira artışlarının başka nedenleri ise kent alanlarının az olması, gelir kaynağının az olması, işsizlik oranının fazla olması, yapsatçıların ev yıkması yani kentsel dönüşüm sürecine girilmesi, dışarıya göç verilmemesi, yılda bin 500 ve iki bine yakın evlilik olması bu evlilik sonucu tüm çiftlerin ayrı eve çıkması nedenler arasında diye belirten

Bingöl emlakçıları başka bir etken de Suriyelilerin kentte çoğalması sonucu kirası daha uygun olan evlerde kalıp kendi halkımızı mağdur edilmekte.

GEÇİM DERDİ ARTIŞLARI TETİKLİYOR

Mülk sahiplerinin daha kaliteli yaşam sağlamak için kira bedellerini attırmaya yöneldiğini kaydeden Emlak işletmecisi Emrah Akbulut ise, “Bingöl’de iş imkânı yok, ev sahibi olanlar da geçimini sağlamak için kirada olan evin fiyatlarını yüksek verip geçimini o kiradan sağlamaya çalışıyor. Aslında bu bir nevi fırsatçılık ve halkın vicdanıyla alakalı bir durumdur” dedi.

Bingöl Online