Gayrimenkul kiralamalarında kira kontratı, kiracı ile kiraya veren kimse arasında imzalanıyor. Peki, kira ilişkisinin devri yapılabilir mi?
Kira ilişkisinin devri yapılabilir mi?
Gayrimenkul kiralamalarında kira kontratı, kiracı ile kiraya veren kimse arasında imzalanıyor. Kiraya veren her zaman taşınmazın mal sahibi olmuyor. Kimi zaman mal sahibinin vekalet verdiği kimseler de kira sözleşmesini imzalayabiliyor.
Kiracılık hukuku gereğince kiracılar bazı haklara sahip oluyor. Bu hakların arasında alt kira ve kullanım hakkının devri de yer alıyor.
Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Peki, kira ilişkisinin devri yapılabilir mi?
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.
Kira kontratı artış oranı 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın