500 liranın üzerinde kira ödeyenler dikkat!

Vergi Usul Kanunu, kira ödemeleri konusunda da bazı düzenlemeler getiriyor. Buna göre belli bir miktarın üzerinde kira ödeyen vatandaşlar, bunu yasada belirtilen şekilde yapmak zorunda. Aksi takdirde kiracılar ya da mal sahipleri ceza tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor.

Konut kiralarında belli bir miktarın üzerindeki ödemelerin elle yapılması kanuna göre yasak. Bu şekilde ödeme yapıldığı durumda vatandaşlar ceza ile karşı karşıya kalabiliyor. İş yeri kiraları için ise kurallar daha da sert. İşte kira ödemeleri ile ilgili tüm bilinnmesi gerekenler…

KİRALAR BANKAYA YATIRILMAK ZORUNDA MI?

Kira ödemeleri ve tahsilatları; konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ve işyeri kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın, banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığı ile yapılmalıdır.

Banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinde, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.

CEZASI NE KADAR, CEZAYI KİMLER ÖDÜYOR?

Vergi Kanunu’na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5’i oranında uygulanıyor. Kiraya verilen konut ise kira gelirinin banka ya da Posta İdaresi (PTT) aracılığıyla tahsil edilmemesi halinde, cezayı konut sahipleri ödüyor. Eğer söz konusu olan bir iş yeri ise her iki tarafa da ceza kesiliyor.