3. köprünün montaj çalışmalarında sona gelindi!

3. köprüde son durum

İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştirecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde çelik tabliye montaj işlemlerinin yarısı bitti.
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesinde çalışmalar devam ediyor.İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştirecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde çelik tabliye montaj işlemlerinin yarısı bitti. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesinde çalışmalar devam ediyor. Köprüdeki en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 29’unun montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. Böylece çelik tabliye montaj işlemlerinin yarısı tamamlanmış oldu. Öte yandan çelik tabliyelerin konulması işlemiyle birlikte köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının da 108 tane eğik askı halatın montajıyla köprüde yaklaşık 3 bin kilometre kablo çekilmiş oldu. Bu kapsamda kendi yollarının yapımının ardından başlanılan ana kablonun çekiminde, toplam 13 ton olan iki ana kablo için hem Avrupa hem de Asya yakasından çalışmalar eş zamanlı olarak devam ediyor. Eğik askı halatlarıyla birlikte köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan ana kablo çekimi yaklaşık iki ay sürecek.
Bu kapsamda üzerinden çift yönlü 8 şeritli otoyol ve iki şeritli demir yolu geçecek olan köprünün Asya yakası kısmına 13’üncü tabliyenin gelişi kameralar tarafından görüntülendi. Güney Kore’de üretilen çelik parçalarının, İstanbul Tuzla, İzmit Gebze ve Yalova Altınova’daki tesislerde birleştirilerek gemiye yüklendikten sonra deniz yoluyla getirilen çelik tabliye, yüzer vinçle kaldırıldı. Tabliyenin kaldırma, montaj ve kaynak işlemleri iha kamerasına yansıdı. Öte yandan kedi yolu üzerinde halat çekme çalışmaları sürerken tabliye kaldırma işlemlerinde ICA güvenlik ekibinin sıkı güvenlik önlemi aldığı görüldü.

3. köprüüü

 

TABLİYELER ARTIK DİREKT DENİZDEN ALINIYOR
Köprü seviyesine alınan çelik tabliyeler, firmanın yöntem değiştirmesiyle artık Derrick Crane adı verilen vinçle direkt denizden alınmaya başlandı. Bu sayede tabliye kaldırma işlemleri hızlı ilerlerken, bu ay içerisinde dalgalı hava ve rüzgarlı deniz olmasına rağmen çelik tabliye 7 günde kaldırıldı.
İki kıtayı birleştirecek olan tabliyelerin kaldırılması için inşaat sahasına Derrick Crane adı verilen vinçlerin parçaları getirildi. Daha önceden montajları tamamlanan ve bin ton kaldırma kapasitesine sahip dev vinçler, köprünün çelik tabliyelerinin deniz ve karadan kaldırılıp yerleştirilmesi aşamasında kullanılıyor. Çalışmalar kapsamında, 940 ton ağırlığını bulacak olan tabliyelerin montajı bu vinçler sayesinde sağlanıyor. Tabliyelerin kaldırılmasını sağlayan bu vinçler deniz ve karadan tabliyeyi alarak, köprü tabliyelerinin birleşme noktalarından kaldırarak ekleme yapıyor. Bir önce konulan tabliyenin devamına konulan bu vinçlerin kaldırma kapasitesi bin ton, ağırlıkları 300 ton civarında. Toplam 59 tabliyenin 40 adedi bu dev vinçler yardımıyla kaldırılacak.
Milliyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*