Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bugün ‘Kuzey Marmara Otoyolu’ ile ilgili ihale sonucunu açıkladı.
İHALEYİ LİMAK- CENGİZ ORTAK GİRİŞİMİ KAZANDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ilk açıklamaları şu şekilde;
“Toplam 169 kilometre. Kurtköy’de başlıyor, Akyazı’da bitiyor. 2×4 yani 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş. Toplam yatırım tutarı 4,5 milyar Türk Lirası.
Yatırım süresi yaklaşık 3 yıl kadar. Tabii arazide neyle karşılaşacağız bilemeyiz. İhalenin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, kilometre başına belirlenen geçiş ücretleri var, buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor.
Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi’dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.
Böylesine büyük projenin bu şekilde bir bedelle yapılıyor olması, Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Ayrıca ne kadar rekabetçi bir çalışma olduğunu, rekabetçi bir ihale gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
Projenin gerçekleşmesi için girişim grupları kredilerini de kendileri ayarlayacaklar. Özellikle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası konusunda da teklif niyet mektubu bulunmaktadır.
Projenin devamı Kurtköy’den Havalimanı’na kadar devam ediyor. 26 Ağustos’ta açacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil 95 kilometre, katılım yollarıyla 200 kilometrenin üzerine çıkıyor.
Havalimanı’ndan Kınalı’ya Edirne asfaltına TEM yoluna bağlamak için 88 kilometrelik bir bölüm daha var. O bölümü yine Yap İşlet Devret modeliyle yapıldı. Buraya da 8 teklif geldi. Bunların içinde yapımsüresi dahil olmak üzere en düşük işletme süresini veren grup Kolin Kalyon Ortak Girişim Grubu’dur. Teklif edilen süre 7 yıl 9 ay 12 gündür. Buradan 3 yıl yapım süresini çıkardığınızda 4 yıl gibi bir işletme süresi kalmış olacaktır.”
8 KONSORSİYUM TEKLİF VERMİŞTİ
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bu ay başında 3.Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara otoyolu projesinin Avrupa kısmında Kınalı-Odayeri, Asya kısmında Kurtköy-Akyazı kesimi iki ayrı paket halinde Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle ihaleye açılmıştı. İhaleiçin 8 konsorsiyum teklif vermişti.
İŞTE O ŞİRKETLER
İhale için Cengiz İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişim Grubu, Makyol İnşaat, Kolin İnşaat-Kalyon İnşaat-Hasen Yapı Ortak Girişim Grubu, Tekfen İnşaat-Doğuş İnşaat Ortak Girişim Grubu, Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Fernas İnşaat-Özgün İnşaat Ortak Girişim Grubu, STFA Holding-Gülsan İnşaat-Yapı Merkezi Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat-İçtaş Altyapı Yatırımları-Astaldi SpA-Astaldi Concessioni SpA Ortak Girişim Grubu ve Çelikler İnşaat-YSE Yapı Sanayi Tic. AŞ- Polat Yol Yapı Sanayi Ortak Girişim Grubu teklif vermişti.
Sabah