3. Havalimanı pistine ilk uçak 2018’de inecek!

3. havalimanı

Beş aylık siyasi belirsizliğin ardından geleceğine ilişkin çeşitli yorumlar yapılan mega proje, hiçbir akamete uğramadan sürüyor. Dünya havacılık sektörü paydaşlarıyla yolcuların merakla beklediği havalimanı için çalışmalar tempo kazandı.

Dünyanın en büyük havacılık merkezi olması hedeflenen İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde çalışmalar devam ediyor. Beş aylık siyasi belirsizliğin ardından geleceğine ilişkin çeşitli yorumlar yapılan mega proje, kesintiye uğramadan sürüyor

Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde çalışmalar yoğun tempoyla devam ediyor.

3. havaalanı 3

AA, yılda 150 milyon yolcuya hizmet etmesi planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki çalışmaları görüntüledi.

Toplam 4 fazı bulunan projenin ilk faz çalışmaları kapsamında zemin düzeltme, hafriyat ve üstyapı inşaat çalışmaları sürüyor. Projede kurulan onlarca şantiyede bin 800’ü aşkın hafriyat kamyonunun yoğun çalışmaları görülürken, şantiye sahasında günlük 1 milyon 200 bin metre küp toprak hareketi gerçekleştiriliyor.

Havalimanının ilk etabında üç adet bağımsız paralel pist, taksi yolları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteoroloji sistemleri ile diğer hizmet binaları hayata geçecek.

Projede 898 beyaz yaka ve 8 bin 468 mavi yaka ile toplamda 9 bin 366 personel çalışıyor ve iş yoğunluğuna bağlı olarak bu sayının ilerleyen zamanlarda artması planlanıyor.

3. havaalanı

– Piste ilk uçak 2018’de inecek
Toplam yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon avro olması öngörülen havalimanının ilk etabının 2018 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Birinci etabının finansmanı için 6 bankadan 4,5 milyar avroluk kredi sağlayan işletmeci firma İGA, projeyle ilgili bilgileri www.igairport.com internet sitesinden yayınlıyor.

Ana Yolcu Terminal Binası, 1,3 milyon metre kare ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olacak. Bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunulması hedefleniyor. Yıllık yolcu kapasitesi 2028 yılında 150 milyona ulaşacak. Mevcut havalimanlarına inişi mümkün olmayan büyük gövdeli uçaklar da Yeni Havalimanı’na iniş yapabilecek.

– Günde 3 bin 500 iniş kalkış kapasitesiyle hizmet verecek
Yap- ­İşlet ­‐ Devret modeliyle yapılandırılan projede, 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, KDV dahil 26,2 milyar avro bedel İGA tarafından devlete ödenecek.

3. havaalanı 2

Tamamlandığında 150’den fazla havayoluna hizmet verecek ve üzerinden 400’e yakın noktaya uçuş gerçekleştirilecek İstanbul Yeni Havalimanı, yaratacağı katma değer ile yolcu ve yük taşımacılığında dünyanın yeni havacılık merkezi olacak.

Günde 3 bin 500 iniş-kalkış kapasitesine sahip olması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı inovasyonla gelişen dünya havacılığının mütemmim cüzü olacak.

AA

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*