3. Havalimanı’nın açılış tarihi 8 ay erkene çekildi. Projeyi üstlenen konsorsiyum, ilk Faz’ının tamamlanması için 2018’in son çeyreği taahhüdünde bulunmuştu. Havaların iyi gitmesini fırsata çeviren firma, işleri hızlandırdı. Yatırımının yüzde 25’i, inşaatının ise yüzde 15’i tamamlanan 3. İstanbul Havalimanı’nın açılışı 26 Şubat 2018’e alındı. Bu tarih; hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun doğduğu gün.
3. Havalimanı inşaat çalışmaları ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. Dünya havacılık rotasını değiştirecek havalimanı için önemli bir karar alındı. Projenin ilk etabının teslim tarihi 2018 son çeyreğinden ilk çeyreğine alındı. İlk uçuş tarihinin 8 ay erkene çekilmesi anlamına gelen bu kararı açıklayan İGA yönetimi, basın için havalimanının inşaatını yerinde görmek için helikopterle havadan inceleme inkanı sundu. Dünyanın en büyük şantiyesi konumundaki proje alanı gökyüzünden resmedilerek kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Programa Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu katıldı.
HAZIRIZ MESAJI VERİLDİ
Nihat Özdemir “Normal sözleşmemiz 2018’nin son çeğreği idi. Bunu 2018’in ilk çeğreğine çekiyoruz. 26 Şubat’ı Bakanımız istedi. Vatanımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu ise açıklanan açılış tarihi için hazır olduklarını ancak buna; DHMİ ile THY’nin de hazır olması gerektiğini kaydetti.
İLK PİST KENDİNİ GÖSTERDİ
Proje kap- samında 6 pist inşa edilecek. Terminal binasının inşaatı ile parelel olarak 1. pistin inşasına da başlandı.
İnşaat kapsamında ana terminal inşaatı ile parelel olarak Kuzey-Güney istikametinde yapılacak 1. pist iyice belirginleşti. Helikopter gezisinde fotoğraflanan 1.pist inşaatı hızla ilerliyor. Proje kapsamında 6 pist yapılacak ve birinine parelel 5 adet Kuzey-Güney yönünde pist yer alacak. Buna ilave olarak Doğu-Batı yönünde inşa edilecek 6. pist olacak.
YATIRIMIN YÜZDE 25’İ TAMAMLANDI
Proje için kasım ayı sonu itibari ile 1 milyar 250 milyon avro harcama yapıldı. Projenin yüzde 15’lik kısmı daha şimdiden ulaşıldı. İnşaat çalışmalarında gelinen noktayı açıklayan Nihat Özdemir “Harcanan para proje maliyetinin yüzde 25’ini buldu. İşin ise yüzde 15 tamamlandı” dedi.
ABD’deki Atlanta’yı geçerek dünyanın en büyüğü olacak
Terminal inşaatında 180 bin ton demir kullanılacak. Bunun anlamı 24 Eyfel Kulesi’nin demiri demek.
Terminal çatı alanı 450 bin metrekare. Bu; Roma’daki Colosseum amfi tiyatronun 23 katı demek.
250 megawattlık elektrik kullanacak. Bu rakam; Afyon şehrinin tükettiği elektrik miktarı.
Projenin ilk Faz’ının bitmesi ile 90 milyon yolcu taşınacak. Bu rakam ile dünyanın en büyük Havalimanı olan Atlanta’nın kapasitesine ulaşılacak. İkinci fazının tamamlanmasıyla dünyanın en büyük havalimanı rekoru kırılmış olacak.
İnşaatta kazı ve dolgular ile toplam toprak hareketi 1 milyon 400 bin metreküp. Dünyada bu rakamlı hiçbir şantiye
bulunmuyor. Toplam kapalı inşat alanı ise 3.5 milyon metrekare. Bu rakam Monako şehrinin iki katı
büyüklüğüne eşit.
Lale Kule tercih edildi!
Hava Trafik Kontrol Kulesi için tasarım Yarışması’nı ‘lale’ figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla AECOM ve Pinin farina kazandı.
Yeni Şafak