2b arazisi devredilebilir mi?

2b arazisi devredilebilir mi

Orman kanununun 6831 sayılı kanununda yer alan 2. Maddesinin B bendinde yazan yasa için kullanılan kısaltma olan 2b arazisi devredilebilir mi? 2b arazisinin devri mümkün mü?

Sahipsiz ve boş/içinde hiçbir şey olmayan arazilere 2b arazi adı veriliyor. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.

Söz konusu araziler rantı yüksek illerde bulunuyor. 2b arazilerin yüzde 80’i Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi illerde yer alıyor. 2b arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor.

2b arazilerin satış işlemleri ise 01/05/2010 tarihinden itibaren tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan kişilere satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde belirleniyor. Peki 2b arazisi devredilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı..

2b arazilerin devredilmesine ilişkin açıklamalar Anayasanın 169. maddesinde yer alıyor. İlgili kanun maddesi aşağıda bulunuyor;

Madde 169
A. Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi
Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.

2b arazi başvuru bedeli ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*