2b arazilerin satışları rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. Peki 2b arazilerinin rayiç bedelleri ne kadar? İşte 2b arazi rayiç bedelleri…
Kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkarılmış olan hazine arazilerine 2b adı veriliyor.2b aynı zamanda 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.
2b’lere en çok rantı yüksek olan illerde rastlamak mümkün oluyor. Rantı yüksek olan iller arasında; Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi iller bulunuyor.
Orman vasfını yitirmiş alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 2b arazilerin satış işlemi belirlenen rayiç bedelleri üzerinden hesaplanıyor. Peki 2b arazilerinin rayiç bedelleri ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..
2b arazisi rayiç bedelleri konut alım satım işlemlerinde belirlenmiş oranlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, 2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?
2B arazisi rayiç bedelleri; İl tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmaz malların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor.
Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeri oluyor.Bu tutar ödenmesi gereken tutar olmuyor.Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılıyor.Ancak taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılıyor.
Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup ediliyor.
Hangi araziler 2b kapsamına girer?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın