6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkan 2b arazi nedir? 2b arazi nedir nasıl oluşmuştur? diyorsanız işte yanıtı..
Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri olarakta ifade edilen 2B araziler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak tanımlanabiliyor. 2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma oluyor.
2b araziler Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. Bu arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı da bulunuyor.
Orman vasfını kaybetmiş olan bu araziler günümüzde orman köylüsü olmayan kişi ve kuruluşların işgalinde diye biliniyor. 2b arazilerin kişilere satışının gerçekleşebilmesi için kişinin hak sahibi olması gerekiyor. Hak sahibi olanlar önceden tespit ediliyor ve listeye alınarak kendilerine bildiriliyor.
2b arazilerin satışını isteyenlerin il müdürlüklerine ya da defterdarlıklara başvuru yapması gerekiyor. 2b arazilerinin başvuruları başvuru süresi geçmeden yapılması gerekiyor.
Başvuru dilekçesi il müdürlüklerine ya da defterdarlıklara veriliyor. 2b arazi başvuru işlemi ücretinin ödenmesi durumunda 2b arazisi satışı için müracaatta bulunmuş olunuyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın