Kamulaştırmaya ilişkin bilgiler 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. maddesine göre belirtme ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
2942 sayılı kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre belirtme ne demek?
Kamu yararı gözeten bir projenin uygulama kapsamına özel mülkiyete dahil gayrimenkullerin de girmesi halinde kamulaştırma söz konusu oluyor.
Kamulaştırma işlemi kararı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler ve belediyeler tarafından alınabiliyor.
Kamulaştırmaya ilişkin bilgiler 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. maddesine göre belirtme ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırmada önce yapılacak işlemler ve idari şerh
Madde 7 – Kamulaştırmayı yapacak idare, kamulaştırma veya kamulaştırma yolu ile üzerinde irtifak hakkı kurulacak taşınmaz malların veya kaynakların sınırını, yüzölçümünü ve cinsini gösterir ölçekli planını yapar veya yaptırır; kamulaştırılan taşınmaz malın sahiplerini, tapu kaydı yoksa zilyetlerini ve bunların adreslerini, tapu, vergi ve nüfus kayıtları üzerinden veya ayrıca haricen yaptıracağı araştırma ile belgelere bağlamak suretiyle tespit ettirir.
İlgili vergi dairesi idarenin isteği üzerine taşınmaz mal ve kaynakların vergi beyan ve değerlerini, vergi beyanı bulunmadığı hallerde beyan yerine geçecek takdir edilecek değeri en geç bir ay içerisinde verir.
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini kamulaştırmaya konu taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu idaresine bildirir.
Bildirim tarihinden itibaren malik değiştiği takdirde, mülkiyette veya mülkiyetten gayri ayni haklarda meydana gelecek değişiklikleri tapu idaresi kamulaştırmayı yapan idareye bildirmek zorundadır. Şerh tarihinden itibaren iki yıl içerisinde 13 üncü maddeye göre tebligata başlanılmamış ise bu şerh sicilden silinir.
Kamulaştırmasız el koyma davalarında zamanaşımı süresi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com