Markalaşan şehirlerin Türkiye ekonomisine katkısını artırmak amacıyla düzenlenen Marka Şehirler Zirvesi’nde Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan “Gerekli yatırımlar, kentsel dönüşüm uygulamaları ve akıllı altyapı sistemleri ile 2023’te marka şehirlerden marka bir ülke oluşturabiliriz” dedi
İstanbul’da gerçekleştirilen Marka Şehirler Zirvesi, Türk ekonomisinde marka gücü ve değeri olan firmaları buluşturdu. Markalaşmada bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde uygulanan ekonomi politikalarının konuşulduğu zirvede, Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, marka şehir olgusunun önemli bir kalkınma modeli olduğunu belirtti. Popülariteye sahip kimi şehirlerin bulundukları ülkelerin bile önüne geçmeyi başarabildiğine dikkat çeken Ceylan, Türkiye’de de İstanbul başta olmak üzere birçok şehrin bu potansiyele sahip olduğunu, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanması ile yeni marka şehirlerin çıkabileceğini söyledi.
Tek eksiğimiz güzel bir ambalaj
Şehirleri markalamanın en başta turizm gelirlerini artırdığına dikkat çeken Muammer Ceylan, gelişmiş diğer ülkelerdeki marka şehirlerin yılda ortalama 35 ile 50 milyon civarında turist çektiğini, bu sayının Türkiye’ye gelen toplam turist sayısına neredeyse denk olduğunun altını çizdi. Muammer Ceylan, Türkiye’nin bugüne kadar ambalajını olması gerektiği gibi yapamadığımızı ancak bunun şimdi tam zamanı olduğunu belirterek yeni marka şehirlerin oluşturulması ile Türkiye’de yaşanan bu eksikliğin giderilebileceğini ve ekonomiye önemli bir katkı sağlanabileceğini ifade etti.
Kentsel dönüşüm ile İstanbul rakiplerini sollayacak
Yüzyıllardır her dönemin en önemli şehri olan İstanbul’un sahip olduğu zenginlikler düşünüldüğünde rakiplerinin gerisinde kaldığını açıklayan Muammer Ceylan, markalaşma sürecinde kentsel dönüşüm politikalarının da son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin kalbi İstanbul’daki konutların yüzde 40’ının kentsel dönüşümden geçeceğini hatırlatan Ceylan, “Bugün marka şehir olarak anılan Paris’in Londra’nın ya da New York’un geçmişine baktığımızda bu şehirlerin kirlilik, altyapı ve yapılaşma karmaşası gibi birçok sorunla mücadele ettikten sonra yeni kimliklerine kavuştuğunu görüyoruz. Ülkemizin mega kenti İstanbul da yenilenme sürecinden geçiyor. Bir yanda yeni havalimanı, köprü ve tüneller gibi mega projeler hayata girmeye hazırlanırken bir yandan da kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun 2023 yılına kadar dönüştürülmesi hedefleniyor. İnşaat sektörünün de önemli roller oynadığı bu çalışmalar tamamladığında İstanbul’un çehresi değişecek adeta şehir kabuk değiştirecek. Tarihi dokusunun yanı sıra yenilenen yüzü ve modern kimliği ile marka algısı daha da güçlenecek ve rakiplerini sollayacak bir şehir olacak” diye konuştu. Muammer Ceylan, marka şehir projelerine ağırlık verip, gerekli yatırımları da yaparsak Cumhuriyet’in 100. yılında marka şehirlerden marka bir ülkeye doğru hızla ilerleyeceğimize inanıyorum, dedi.