Değer artış kazancı vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre belirleniyor. İşte 2016 yılı için değer artış kazancı istisnası…
2016 yılı için değer artış kazancı istisnası!
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergi olarak biliniyor. Değer artış kazancı vergisinde kıstas; Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus taşınmazın elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği oluyor.
Ancak vergiyi her taşınmaz malını satan kimseler değil, belli bir süre içerisinde satışı gerçekleştiren mal sahipleri ödüyor.Kanunen taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde vergi ödeniyor. Vergilendirmede bazı muafiyetlikler de bulunuyor.
Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.
Değer artış kazancı vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre belirleniyor. Peki 2016 yılı değer artış kazancı istisna tutarı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından Doğan Vergisel Sorumluluklar Rehberine göre; Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2016 yılı için 11.000 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.
Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olması nedeni ile söz konusu istisna haddini aşan tutarda gelir
elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekiyor.
Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com