Kira artış hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları dün TÜİK tarafından açıklandı. Peki 2016 Nisan ayında kiralar ne kadar arttı? İşte 2016 Nisan ayı kira artışı…
2016 Nisan ayında kiralar ne kadar arttı?
Kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay yayımlanan ÜFE oranları olup, mesken sahipleri bu oranın üstünde kiracısına zam yapamıyor.
Kira zam hesaplamalarında hangi oranların kullanılması gerektiği kanun kapsamında açıklanmıyor. Ancak, geçtiğimiz aylarda Yargıtay tarafından yapılan açıklamaya göre yeni kira bedeli hesaplamalarında on iki aylık ortalamalarının kullanılması gerektiği öngörüldü.
Yapılacak kira artışı enflasyon rakamları arasında yer alan bu on iki aylık ortalama oranından yüksek olamıyor. Nisan ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılması gereken zam oranları da açıklandı. Peki 2016 Nisan ayında kiralar ne kadar arttı? İşte 2016 Nisan ayı kira artışı…
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,40 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,75 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,64 artış gösterdi.
Buna göre kira sözleşmenizin Nisan 2016’da dolması halinde kira artışınız yüzde 5,64 oranının üzerine çıkamayacak.
ÜFE oranları kapsamında yer alan diğer veriler, İstatistik Kurumunun yayımladığı Üretici Fiyat Endeksi bülteninde şu şekilde açıklanıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2016
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,40 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde0,75 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,64 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,06 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 9,31), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 2,95), ana metaller (yüzde 2,17) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-2,28), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -1,80) ve diğer mamul eşyalar (yüzde -1,02) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
2016 Nisan kira artış oranı hesaplama!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com