Genel Müdür Sinan Aksu, KYK’nin KKTC’de ve 81 ilde 475 bin 702 yatak kapasitesinin bulunduğunu, 400 bin öğrencinin yurtlarda barındığını belirtti. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yurt kapasitesinin artırılması için özel bir gayret sarf ettiğini anlatan Aksu, 2018 sonu itibarıyla kapasitenin 700 bine çıkartılmasının hedeflendiğini ve bu yılın eylül ayında hizmete girecek yeni yurtların toplam kapasitesinin ise 100 bine yakın olduğunu belirtti.
Aksu, yurt yerleştirme konseptlerini değiştirdiklerini söyleyerek daha önce sadece eylül ayında hizmete açılan yurtların artık yıl içinde de hizmete açıldığını, bu yurtlara yedekte bekleyen öğrencileri ivedilikle davet ettiklerini belirtti. Aksu, şöyle devam etti: “İnşallah 2017’nin sonunda Türkiye’de öğrenci yurdu ihtiyacı büyük ölçüde tamamlanmış olacak. Hiç ara vermediğimiz yatırımlarımıza, çok hızlı devam ediyoruz. KYK’nin 475 bin 702 yatak kapasitesine ilave olarak projelendirilen, planlanan ve inşaatı devam eden 250 binlik ek kapasite, hizmete açılmak için gün sayıyor. Şu an itibarıyla Türkiye’de birkaç ilin dışında yedek sırası bekleyen öğrencimiz de kalmadı.
Yedek sırası bekleyen öğrencilerin bulunduğu iller İstanbul, Ankara, Isparta, Bolu, Konya ve Kıbrıs’taki yurtlarımız.” “Kurum bu sene ilk kez spor kulübü kurdu” Yurtların konseptini değiştirdiklerini anlatan Aksu, büyük kampüslü yurtlara geçiş yaptıklarını söyledi. Aksu, öğrencinin bütün ihtiyaçlarına cevap veren, sosyal ve sportif alanlarla donatılan yeni yurtların hizmete girdiğini vurguladı.
Yurtlarda, öğrencilerin pek çok alanda el becerilerini geliştirebilecekleri ve hobi edinebilecekleri atölyeler inşa ettiklerini, spor salonları kurduklarını, müzik aleti çalmayı teşvik ettiklerini anlatan Aksu, yurtlarda sinema salonuna dönüşebilen konferans salonlarının da bulunduğuna dikkati çekti.
Yurtların mimari yapılarının bulundukları illerin özelliklerini de taşıdığını dile getiren Aksu, Rize’deki yurtların Rize mimarisi, Karabük’teki yurtların Safranbolu evleri mimarisi ile düzenlenmesini örnek gösterdi.
Bu sene bütün yemekhanelerde diyetisyen ve gıda mühendisi bulundurma şartı getirdiklerini de belirten Aksu, böylece tüm yurtlarda güvenli gıda tüketimini teşvik ettiklerini söyledi.
Sinan Aksu, bu yılın eğitim öğretim döneminin başında kurdukları KYK Spor Kulübü’nün de gelecek yıldan itibaren 12 dalda faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.
“Her öğrencinin dikili bir ağacı olacak” Daha önce öğrencilerin talebi üzerine yurtlarda verilen kursların, MEB ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle yeni bir düzenlemeye kavuşturulduğunu belirten Aksu, bu kapsamda öğrencilerin yurtlarda katıldıkları kursların sonunda MEB onaylı sertifika alabileceklerini söyledi.
Genel Müdür Aksu, bu yıl başlattıkları ‘Gönül Bağı’ projesiyle öğrencilerin en az bir gönüllülük faaliyetine katılmalarını sağladıklarına da işaret etti.
Ülkedeki sığınmacılara özellikle kız öğrenci yurtlarından çok büyük destek verildiğini anlatan Aksu, yardım kampanyalarıyla Türkiye’deki misafirlere kucak açıldığını bildirdi. Aksu, yurtlardaki öğrencilerin huzurevlerine, sevgi evlerine, şehit ailelerine ziyarette bulunduğunu aktardı.
Aksu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla da bir protokol için hazırlık yapıldığını belirterek protokol kapsamında artık KYK ormanlarının oluşturulacağını vurguladı. “Yurda kayıt yaptıran her öğrencinin dikili bir ağacı olacak” diyen Aksu, böylece 81 ilde her yıl binlerce ağacın dikildiği KYK ormanlarının oluşturulacağına dikkati çekti. “Olaylar Güneydoğu’daki üniversite eğitimini de baltaladı” Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç’ın her hafta bir ilde öğrenci yurtlarını ziyaret ettiğini dile getiren Aksu, Güneydoğu’daki yurtların öncelikli olduğunu söyledi. Yaşanan olaylar nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki öğrenci yurtlarının büyük oranda boşaldığını söyleyen Aksu, şöyle konuştu: “Olaylar Güneydoğu’da üniversite eğitimini de baltaladı. Olayların devam ettiği illerdeki yurtlarda kalanlardan okulunu dondurmak ya da bırakmak zorunda kalan öğrenci sayısı, 6 ay önce 10 bin dolayındaydı.
Şimdi bu rakamın çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz
Biz, tüm üniversitelere devam eden öğrencilerin barınmasından sorumlu olduğumuz için Güneydoğu’daki sıkıntıyı çok rahat görebiliyoruz. Bölgedeki pek çok yurtta bu zamanda boş yer olmaması gerekirdi fakat şu anda bölgedeki yurtlar, yüzde 40’lar oranında doluluğa sahip. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri çok büyük zarar gördü.”
Bingöl Gazetesi