Emlakçı satın alınacak taşınmaz mal için öncelikle kapora isteyebiliyor. Bu durumda taraflar arasında kapora sözleşmesi imzalanması gerekiyor. İşte 2016 kapora sözleşmesi…
2016 emlakçı kapora sözleşmesi!
Emlakçı aracılığı ile yapılan gayrmenkul alım satım işlemlerinde emlakçıya kapora veriliyor. Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacıyla alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ olarak ifade ediliyor.
Emlakçılar için güvence bedeli niteliği taşıyan kapora için taraflar sözleşme imzalıyor. Buna göre, kapora ile emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence oluşturmuş oluyor.
Bu sözleşmede gayrimenkulü almaktan vazgeçilmesi durumunda kapora iade edilmiyor. Ancak gayrimenkulün satışından vazgeçilmesi durumunda alıcıya kapora iade ediliyor. Ancak sözleşmeye eklenen maddeler durumu değiştirebiliyor.2016 emlakçı kapora sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor:
Emlakçı kapora sözleşmesi 2016 örneği…
(Emlak alım satım sözleşmesi)
CİNSİ :
İLİ :
İLÇESİ :
MAHALLESİ :
SOKAĞI :
KAPI NO :
PAFTA NO :
ADA NO :
PARSEL NO :
ALICI ……………… …………… ile SATICI ……………… ………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.
1 – SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını ………………………… …………………………………… TL’den satmayı kabul etmiştir.
2 – Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………………………TL kapora alınmıştır.
3 – Satış bedelinin ödeme şekli :……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………… ………………………………………………..………………………………… …………….…………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………
4 – Bu sözleşme imzalandıktan sonra, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.
5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %………………………………………………+KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.
6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.
7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ……………… Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/20…
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com