Değer artış kazancı vergisi için vergi beyannameleri 31 Mart’a kadar verilirken; ödemeler de bu tarihte son bulacak. Buna göre 2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 2 gün bulunuyor…
2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 2 gün!
Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğuyor. Ancak vergi her malını satan kimse tarafından değil, gayrimenkulünü belli bir süre içerisinde elden çıkaran malikler tarafından ödeniyor.
Gelir Vergisi Kanunu gereğince; taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi oluyor.
İstisna tutarlarından yüksek gelir elde edenler değer artış kazancı vergi ödüyor. İstisna tutarları her sene yeniden belirleniyor.
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.
Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşürülmesi ile bulunuyor.
Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;
— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.
Vergi için beyanname verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı için beyanlar 31 Mart’a kadar verilyor. Vergi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.
1. taksit ödemeleri: Mart ayı.
2. taksit ödemeleri: Temmuz ayı.
Buna göre 2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 2 gün bulunuyor…
Değer artış vergisinde ÜFE nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com