Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor…
2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 10 gün!
Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler tarafından elde ettiği gelirin istisna bedelinden yüksek olması durumunda ödeniyor. Vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna tutarlarına göre belirleniyor.
Vergi bir önceki yıl yapılan satış kazancı için ödeniyor. 2015 yılında elden çıkarılan taşınmaz malın son 5 yıl içinde iktisap edilmiş olması halinde yapılan satıştan elde edilen gelirin 11.000 TL’den yüksek olması halinde ödeniyor.
Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilebiliyor.
Değer artış kazancı vergisinin mükellefleri vergi borcunu yılda 2 eşit taksit şeklinde ödeyebiliyor. Verginin 1. taksit dönemi Mart ayı olurken, değer artış vergisi 2. taksit ödeme zamanı ise Temmuz ayı oluyor. Buna göre 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor…
Gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi hesaplamaları, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.
Değer artış kazancı vergisi nereye yatar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com