Binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren düzenlemede sona yaklaşıldı. 100 gün içinde yapılacak düzenlemeyle, taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapan işçiler KPSS’ye girmeden kadroya alınacak.
Binlerce taşeron işçinin gözü yüz gün içinde yapılacak yasal düzenlemeye çevrildi. Yaklaşık 200 bin taşeron işçisini ilgilendiren düzenlenenin kapsamı geniş tutulacak. Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılılacak. Hastanelerde taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapanlar, karayollarında yol işçileri ve laboratuar çalışanları kadroya alınacak. Toplu iş sözleşmesinin ücret farkının da ödenmesi bekleniyor. Taşeronlara yönelik liste, Hazine, Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ile işçi memur sendikalarının görüşü alınarak Maliye’nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Kamuda yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçi bulunuyor. Bunların da yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin ediliyor. Listede, “yardımcı işler” açık bir şekilde tanımlanacak. Buna göre kamuda bu işler dışında çalıştırılan ve asıl iş yaptığı belirlenen taşeron işçilere kadro verilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek. Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. Yeni dönemde kamuda taşeron ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırılabilecek. Bazı meslekler ise onaya tabi olacak.
KADRO DEĞİŞECEK
Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerinde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.
SEVİNÇLİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Hükümetin, taşeronlara yönelik çalışması sendikaları da sevindirdi. Birlik Haber-Sen, atılan adımlardan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Taşeron çalışanların iş ortamlarında karşılaştıkları sosyal, özlük ve ekonomik sorunlar herkes tarafından biliniyor. PTT A.Ş’deki taşeronlarda kadroya alınacaktır. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ciddi şekilde taşeron sorununu dile getiren hükümete teşekkür ediyoruz” denildi. Kamu Şirket İşçileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAŞİD) Genel Başkanı Adem Kuru da, 1 Kasım seçimlerinin kazananının taşeron işçilerin olduğunu, beklentilerinin 700 bin taşeron işçisinin tamamının kadroya alınması olduğunu söyledi.
Sabah
Bir yanıt bırakın