İmar Kanununun 18 inci maddesine göre yapılacak arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde ve ne şekilde tatbik edileceği ve bununla ilgili diğer esaslara yer veriliyor. Peki 18. madde uygulaması nedir nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
18. madde uygulaması nedir nasıl yapılır?
İmar uygulaması; arazi ve arsa düzenlemesi, kamulaştırma, parselasyon ve ortaklandırma gibi terimlerle de açıklanabiliyor. İmar uygulamalarının asıl amacı, imara uygun kont alanı elde etmek olarak ifade ediliyor. Peki 18. madde uygulaması nedir nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırma işlemine 18. madde uygulaması adı veriliyor.
Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. Maddesinde tanımlandığından dolayı 8.madde uygulaması olarak biliniyor. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilik tarafından kullanılıyor.
Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi olan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebiliyor.
Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde otuzbeşini geçemiyor.
İmar planına itiraz dilekçesi nasıl yazılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com