İlk kez konut almak için para biriktirecek kimselere devlet bazı finansal destekler sağlıyor. Peki devlet katkısı nasıl olur? Devlet katkısından kimler alabilir? diyorsanız işte 14 soruda konut devlet katkısı..
14 soruda konut devlet yardımı!
Konut katkısı ve hesabı düzenlemeleri ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hanehalkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanması amaçlanıyor.Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik kapsamında detaylı bilgiler aşağıda bulunuyorr:
1-Konut hesabı nedir?
Bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılan hesabı ifade ediyor.
2-Devlet katkısı nedir?
Bakanlık bütçesinden karşılanarak bankalar aracılığıyla hak sahiplerine defaten ödenen tutar olarak biliniyor.
3-Konut hesabı nasıl açılır?
Konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabiliyor.Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. Konut hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında sözleşme ve gerektiğinde ürünün işleyiş detaylarını içeren müşteri talimatı düzenleniyor.
Katılımcı birden fazla konut hesasbı açtıramıyor. Aynı zamanda konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamıyor. Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamıyor.
Başvuru sahibinin konut hesabı açılmasına engel bir durumunun bulunmadığı Tapu Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tespit ediliyor.
Konut hesabına bir kereye mahsus olmak üzere açıllış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabiliyor. fakat bu tutar 30.000 Türk Lirasını geçemiyor.
4- 18 yaşından küçükler konut hesabı açabilir mi?
18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açabiliyor.
5- Konut hesabı sözleşmesi için istenen evraklar nelerdir?
Katılımcı ile banka arasında konut hesabı sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede sözleşme serbestisi ilkesi esas olmakla birlikte;
a) Konut hesabına ilişkin bilgilerin Bakanlıkla paylaşılmasına izin verildiğine dair yazılı onaya,
b) Başka bir konut hesabı bulunmadığına dair beyannameye
c) 7/4/2015 tarihi itibarıyla bu Yönetmelik kapsamında tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmadığına ve bu tarihten sözleşme tarihine kadar geçen süre içerinde tapuda tescil edilememiş olanlar dahil Yönetmelik kapsamında tamamı kendi adına kayıtlı konut edinmediğine dair beyannameye,
ç) 22/7/2013 tarihli 2013/5150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan tapu Sicili Tüzüğünün 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca veri talebi ve sorgulama yapılabilmesi için tapu ve Kadastro genel Müdürlüğü ile protokol yapan bankalar ve katılımcı arasında, 7/3/2015 tarihli ve 29288 sayılı resmi gzatede yayımlanan Tapu Kadastro Verilerininn Paylaşımı Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca dzüenlenen muvafakatnameye,
d)Kimlik paylaşımı sistemi üzerinden bilgi paylaşılmasına izin verildiğine dair muvavakatnameye,
e)Konut edinim tarihi itibarıyla Devlet katkısına esas olacak birikim tutarının hesaplanma usul ve esaslarına sözleşme ekinde yer veriliyor.
6- Konut hesabı ödeme planı nasıl yapılır?
Konut hesabına ilişkin ödemeler aylık veya üç aylık oalrak düzenli ödeme şeklinde yapılıyor. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 Türk Lirası, üst sınır 2.500 Türk Lirası olarak belirleniyor. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alıt ve üst sınırların üç katı geçerli oluyor.
Bankalar düzenli ödemere ilişkin ilgili ayın veya üç aylık dönemin ilk işgünü ile son işgünü arasında tarihler belirleyebiliyor.
Katılımcı aylıık ödeme planını seçmesi durumunda bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödeme yapmayabiliyor.bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınıyor. Konut hesabında bulunan bakiye hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olamıyor.
7- Devlet katkısı hangi konutlara verilir?
Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısından yararlanabiliyor.
8-Hangi konutlar devlet katkısından yararlanamaz?
Devre mülkler devlet katkısında yararlamıyor.
9- Devlet katkısı için konut edinim tarihi ne olmalıdır?
Katılımcı tarafından yurtiçinde ilk ve tek konutu olması koşuluyla tamamı kendi adına kayıtlı ;
– Kat mülkiyeti tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi,
– Halihazırda yapı kullanma izin belgesini haiz konutun kat irtifakı tapusunun devalınma tarihi,
– Yapı kullanma izin belgesi kat irtifakı tapusunun devralındığı tarihten sonra onaylanmış ise yapı kullanma izin belgesinin onaylanma tarihi,
-Yapı kullanma izin belgesini hazi müstakil tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi, konut edinim tarihleri oalrak kabul ediliyor.
10- Devlet katkısı kimler alabilir?
Katılımcıların devlet katkısına hak kazanbilmesi için;
-Türk vatandaşı olması
– 7/4/2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,
-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6 ncı maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,
-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren 7nci madde kapsamında başka bir konut edinmemiş olması,
– Konut edinim arihini müteahip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulundurduğu bankaya başvurması, gerekiyor.
11- Konut devlet desteği nedir ve nasıl hesaplanır?
Devlet katkısı, katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanıyor.
-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL’yi geçemiyor.
-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL’yi geçemiyor.
-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL’yi geçemiyor.
12- Devlet katkısı nasıl ödeniyor?
Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanıyor ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödeniyor.
13- Devlet katkısı ödemesi ne zaman yapılır?
Katılımcı konut edinim tarihinden itibaren altı ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat ediyor. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerin kontrolünü sağlıyor. Banka, kat irtifakı tapusu olan konutlat ve konut nitelikli müstakil taşınmazlar için yapı kullanma izin belgesinin olup olmadığını Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden sorguluyor. Konutun yapı kullanma izin belgesinin bulunması ancak Kimlik Paylaşımı Sistemi üerinde bu bilginin bulunmaması halinde katılımcı kat irtifakına konu olan konut veya müstakil tapulu konut için yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini bankaya veriyor.
Banka ay içerisinde yapılan Devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol eder ve takip eden ayın ilk on işgünü içerisinde Bakanlık tarafından hazırlanan form çerçevesinde tek liste halinde Bakanlığa iletiyor. Bakanlık söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili oluyor.
Bakanlık, bankalar tarafından gönderilen belgelerin ulaşmasını takip eden on işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol ediyor ve Devlet katkısının konut hesabının bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlıyor. Bakanlıkça yapılacak ödemelerde konut hesabının bulunduğu bankanın kayıtlatı ve ilgili kuruluşların sağladığı bilgiler esas alınıyor.
Banka, Devlet katkısını en geç Bakanlıkça aktarılmasını takip eden işgünü kendi nezdindeki hak sahibinin hesabına aktarır veya hak sahibinin kullanıma hazır hale getiriyor.
Katılımcıya sadece tek konut hesabı için Devlet katkısı ödenir. Birden fazla konut hesabı açılması durumunda hesaplar birleştirilemez ve katılımcının Devlet katkısı için başvurduğu ilk hesaba Devlet katkısı ödeniyor. İlk konut hesabı için yapılan Devlet katkısı ödemesi azami tutara ulaşmamış dahi olsa diğer konut hesaplarına herhangi bir ödeme yapılmıyor.
Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından konut hesabının bulunduğu banka sorumlu oluyor. Banka hak sahipliğinin tespitinde hak sahibi tarafından verilen beyanlar, ilgili kuruluşların sağladığı bilgiler ile kendi nezdindeki bilgileri kullanıyor.
14- Devlet katkısı ödemelerinin denetimi nasıl olur?
Konut hesaplarını ve devlet katkısı ödemelerinin denetimi, bilgi sistemleri dahil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılıyor.bakanlık, bankalar ve ilgili gerçek ve tüzel kişiler, konut hesapları ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, istenen şekilde, gizli dahi olsa, Hazine Kontrolörleri kuruluna vermekle yükümlü oluyor.
Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com