Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye bir zamanlar 3 kilometrelik Bolu Tüneli’ni 30 yılda yaptı. Bizim karayolları olarak 13 yılda bitirdiğimiz tünel miktarı 267 kilometre. Bunun üzerine 100 kilometre de demiryolları tüneli var. Bu ne anlama geliyor, İstanbul’dan Ankara’ya tünel demek” dedi.
Bir otelde düzenlenen değerlendirme toplantısına katılan Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, karayolları ağırlıklı olmak üzere, havacılık, demiryolu ile haberleşme sektörlerinde Gaziantep’e büyük yatırımlar yapıldığını belirtti.
Yıldırım, Bakanlığın 13 yıllık döneminde Gaziantep’te yaklaşık 3 milyar 150 milyon lira yatırım yapıldığını aktararak, “Bu yatırımların önemli bir bölümü bölünmüş yollar. 2003 yılında 51 kilometre bölünmüş yol ve 49 kilometre de otoyol varken, bugün otoyol 148 kilometre, bölünmüş yol ise 210 kilometre. Tabii burada yolların kalitesinde ciddi fark olduğunu söylemek lazım” dedi.
Bugüne kadar Gaziantep ile uyumlu bir çalışma yapıldığını, bundan sonra da bu çalışmanın devam edeceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
“Gaziantep’i İskenderun Limanı’na götürecek olan yol çok önemli ve çok maliyetli. Şu anda bu yol 202 kilometre. Yeni projeyle yol 133 kilometreye düşecek. Yaklaşık 70 kilometre bir kısalma söz konusu. Yol üzerinde 5 tünel var. 5 tünelin toplam uzunluğu 19 kilometre. Bunların her biri de çift tünel. Yani aslında iki tane 19 kilometre. 2 viyadük 800 metre ve en uzun tünel de 12,5 kilometre. Türkiye bir zamanlar 3 kilometrelik Bolu Tüneli’ni 30 yılda yaptı. Bizim karayolları olarak 13 yılda bitirdiğimiz tünel miktarı 267 kilometre. Bunun üzerine 100 kilometre de demiryolları tüneli var. Bu ne anlama geliyor, İstanbul’dan Ankara’ya tünel demek. Buna Marmaray, Avrasya’yı saymıyorum, diğerlerini saymıyorum. 375 kilometre de devam eden tünel işimiz var. Görüldüğü gibi artık biz dağdan korkmuyoruz, dağ bizden çekiniyor. Onun için dağa geldiğimizde yolumuzu değiştirmiyoruz, delip geçiyoruz. 13 yıldır Türkiye’nin her köşesinde yollar açıyoruz, insanları birleştiriyoruz, yolları bölüyoruz hayatlar kurtarıyoruz”
Göreve geldiğinde Gaziantep’te yarım kalmış havaalanı terminalinin bulunduğunu anımsatan Yıldırım, terminalin pistinde ise 17 kilometre kot farkı ve ortasında büyük bir çukur bulunduğunu dile getirdi.
Binali Yıldırım, 2003’te Gaziantep’te, havayolunda yolcu sayısının 17 bin 600, sefer sayısının 2 bin 300 civarında olduğunu aktararak, “Şimdi ise 2 milyon 650 bin yolcuyu aşmış durumda, sefer sayısı da 17 bin 700’e çıkmış. 2003’teki yolcu sayısı kadar uçak trafiği gerçekleşmiş. Tabii haklı olarak burada yeni bir terminal ve apron sahası yapım talebi geldi, biraz aciliyet gösteriyor. O anlamda da belirlenen alana uygun olarak çalışmalar başlatılmış durumda” diye konuştu.
Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentte sürdürülen ve yapılacak projeler hakkında sunum yaptı.
AA