1/1000 ölçekli imar planı nedir?

1000 ölçekli imar planı ne demektir

İmar planları 1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki 1/1000 ölçekli imar planı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

1/1000 ölçekli imar planı nedir?
İmar Planı; Belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belge olarak tanımlanıyor.

İmar planları 1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki 1/1000 ölçekli imar planı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak Nazım İmar Planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plan olarak ifade ediliyor.

1/5000 ölçekli nazım imar planı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ön hazırlık gibi oluyor. Yani önce 1/5000 ölçekli nazım imar planı çıkıyor. 1/5000 ölçekli nazım imar planı imarın ne olacağı hakkında kesin bilgi vermese de aşağı yukarı fikir veriyor.

1/1000 ölçekli imar planı çıktıktan sonra imar planı netlik kazanıyor. Nazım imar planı ve Uygulama imar planı belediyeler tarafından hazırlanıyomar planı askıya çıktıktan sonra 30 günlük askıda kalma süreci vardır. Bu süreç içinde askıya çıkan imar planına itirazlar yapılabiliyor. 30 gün sonra yapılan itirazlar tekrar değerlendirilir ve ona göre yol alınıyor.

İmar planı askı ilan tutanağı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com