1 milyon hektar alan suya kavuşacak!

GAP ENERJI VE SULAMA YATIRIMLARI

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2019 yılında bölgede 1 milyon hektarı aşkın alanın suya kavuşacağını bildirerek, “Bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız” dedi.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil yaptığı açıklamada, GAP’ın dünyanın en büyük kalkınma projelerinin başında geldiğini hatırlatarak, proje kapsamında devasa yatırımların bölgeye kazandırıldığını söyledi.

Projenin temel ayaklarının başında sulamanın geldiğini belirten Karahocagil, bölgenin birçok ilinde altyapı çalışmalarının tamamlanarak üstyapı hizmetlerine geçildiğini ifade etti.

Karahocagil, bölgede sulanan alanın 440 bin hektara yaklaştığına işaret ederek, “Sulamada şu anda 440 bin hektara yaklaştık. 1 milyon hektarın ise altyapısına yönelik ciddi çalışmalar yapıldı. Bölge genelinde 900 kilometreyi aşkın ana kanalın yanı sıra su toplama alanları ve ana depolar yapıldı. Şu anda 170 bin hektar alanda ise şebeke inşaatları sürüyor. İnşallah 2019 gibi 1 milyon hektar alanı sulamada aşarak bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız. Bu sulamalarla bölgenin dünyada önemli bir sulama ve gıda üssü hayalini gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Bölgedeki sulama yatırımlarına ayrılan bütçenin son yıllarda ciddi oranda artırıldığını belirten Karahocagil, halihazırda 1 milyar 250 milyon lira civarında paranın sulama için kullanıldığını dile getirdi.

Karahocagil, sulamanın ekonomik gelişmeye doğrudan etki ettiğini vurgulayarak, “Sulama diyip geçmemek lazım, bölgedeki sulama 4-5 kat değil, 7-8 kat artırılıyor. Katma değeri yüksek ürünlerde üretebilirseniz 10-15 kat verim artışı sağlanıyor. Bunun karşılığı olarak bir refah artışı sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

“PROJELER HIZLA DEVAM EDİYOR”
Bölgede devam eden büyük sulama yatırımlarındaki son durama ilişkin de bilgi veren Karahocagil, Silvan Projesi’nin dünyanın en önemli projelerinden biri olduğuna değindi.

Karahocagil, alt barajları, büyük sulama tünelleri bulunan projenin yüzlerce kilometrelik ana kanalları olduğunu aktararak, projeyle 240 bin hektarlık alanın sulanacağını belirtti.

Bu yöndeki çalışmaların kararlılıkla sürdüğüne işaret eden Karahocagil, diğer projelerle ilgili şunları kaydetti:

“Suruç Projesi neredeyse bitmek üzere Suruç’ta her gün yeni alanlar sulamaya açılıyor. Hem ana kanal hem de sulama depoları bitmiş durumda. Şebekeler, tarla içi çalışmalar da burada devam ediyor. Aşağı Mardin Kanalı dediğimiz Atatürk Barajı’ndan başlayıp Kızıltepe ovalarında biten kanal projemiz yine hızlı şekilde devam ediyor. Viranşehir, Ceylanpınar, Kızıltepe ovalarında da yeni alanlar sulamaya açılıyor. İnşallah Ilısu Barajı’da Cizre Silopi sulamalarının önünü açacak. Onun da hızla devam ettiğini biliyorum. Önümüzdeki yıl veya sonraki yıl Ilısu’da su tutulacak o bölgenin de sulamaya açılması mümkün olacak.”

Sulamanın bölge açısından “kaldıraç” rolünün bulunduğunu anlatan Karahocagil, “Bölgenin hem gıda hem de enerji üssü olmasını sağlayacak en önemli unsur sulama projeleridir. Bölge olarak sulamayla dünyadaki asıl rekabet gücüne kavuşmuş olacağız” dedi.

Hürriyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*